Om mig

Särlingskonst

Bilder med budskap

 

Jag är född 1950 och hade aldrig målat förrän jag var över 40 år. Till dess hade jag varit en duktig sömmerska som började som barn och sen fortsatte av bara farten. Vid 30 år startade jag en syateljé för att försörja mig men efter en tid tråkade det ut mig. Då började jag designa och sy egna modeller, men kände ändå att det var något annat inom mig som ville ut.

 

Detta blev så starkt och när en vän gav mig dukar och färg blev det som ett vulkanutbrott i färg och uttryckssätt. Jag kände som om jag äntligen fick äta efter att ha varit hungrig mycket länge. Min teknik blev vått i vått med kniv. Ingen pensel och tjockt med färg. Jag målade de märkligaste bilder och ingen som såg dem hade sett något liknande.

 

Duk var dyrt och jag behövde mycket, så skräpmaterial fick duga. Masonit är förträffligt och finns att hitta lite överallt när man orkar leta och bära hem. Det tar dock plats och jag målar stort. Detta blev ett problem eftersom jag i avsaknad av ateljé har målat i bostaden. Jag höll därför upp ett tag tills jag kom på att tapet är ett bra alternativ som inte tar plats.

 

Min längtan efter att uttrycka mig drev mig till att samla allt som jag såg någon slags bild eller symbolik i. Så upptäckte jag hur naturen gör de mest fantastiska figurer av järn när tiden och rosten samarbetar. Jag samlade och sammanställde bilder och installationer utan att ta bort eller lägga till något. Ögon som vill se kan i dessa se det verkliga i det overkliga, d.v.s. bilder i skräp.

 

Nu har det blivit svårt att hitta skrot som talar till mig och måleriet har blivit så mycket viktigare. Jag målar i både olja och akryl. Detta gör jag när jag känner att jag har något att säga och det känns meningsfullt att göra det. Jag kallar ibland mina verk "Bilder med budskap" eller "Särlingskonst".

 

Hittills har mina verk bara visats på en utställning i Vilnius 1999 och enstaka verk på andra ställen. Det har känts som att inte vilja släppa iväg sina barn, men från juni kommer jag att disponera en ateljé i det gamla glasbruket i Lindshammar. Välkomna då att besöka mig, så får ni ett smakprov från min skapariver, som kan kallas "Mystik och naturfenomen - en konstupplevelse i olja, akryl, rost, blyerts och textil".

 

 

Birgit Eriksson

Särlingskonst

Lindshammar

570 10 Korsberga

073-5725556

birgiteson@gmail.com